BLOG

Trafik Cezası Ücretleri 2024

Trafik Cezası Ücretleri

Her sürücü için potansiyel kaza veya ihlal durumlarında trafik cezası ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Seyir veya park halinde ortaya çıkabilecek trafik cezası türlerine göre de ücretleri değişiklik gösterir. Trafik ceza fiyatları hakkında bilgi sahibi olmanız olası ödeme işlemlerini daha kolay yapmanıza imkan tanır. Peki trafik cezası türleri nelerdir? Hangi cezalara ne kadar ücret ödenir? Bu konu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Trafik Cezası Türleri

Trafik Kanunu’na göre seyir halinde araçların güvenli, düzenli akışını sağlamak ve kazaları önlemek adına kuralları ihlal eden sürücülere bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Trafik Ceza Kanunu’na göre sürücüler trafik kurallarını ihlal etmeleri durumunda ilgili yükümlülükler gereğince bazı yaptırımlara tabi olur. Sürücülere hata veya ihlallerine göre uygulanan kanuni yaptırımlardan biri de trafik cezalarıdır. 

 Trafik cezası hata ve ihlal çeşitlerine göre farklı çeşitlerde olur. Trafik kazası, radar ve hız cezaları sürücülerin seyir halinde kuralları ihlal ettiği durumlarda tabi olduğu kanuni müeyyidelerdir. Ancak, sürücüler çeşitli davranışlarından veya park ihlallerinden de trafik cezası alabilir. Tüm bu trafik cezası türlerine göre de sürücülerin ödemeleri gereken tutar da değişiklik gösterir. Kural ihlaline göre trafik ceza türleri genel olarak; trafik hız cezaları, trafik radar cezaları, trafik kazası cezaları olarak sıralanabilir. 


Trafik Cezası Ücretleri 2024

Kırmızı Işık Cezası

Kırmızı ışık cezası seyir halindeyken trafik ışıklarında dur ihtarını ihlal eden sürücülere uygulanır. 2023 yılında sürücülerin bu ceza için ödemesi gereken bedel 951 TL, 2024’te ise 1.507 TL tutarındadır. 

Yüksek Ses Cezası

Ses sistemi cezası için sürücüler 2023 yılında 436 TL, 2024 yılında ise 691 TL ödemelidir. 

Hız Sınırı Cezası

Hız sınırı veya diğer adıyla radar cezası otoyollarda sürücülerin hız limitlerine uymaması durumunda uygulanan müeyyidedir. Sürücülerin hız limitini aşma durumuna göre 2023 ve 2024 yılında ödemeleri gereken tutar şu şekildedir:

  • Hız limitlerini %50’den fazla aşma: 2023 yılında 4.064 TL, 2024 yılında 6.440 TL
  • Hız limitlerini %30-50 oranında aşma: 2023 yılında 1.979 TL, 2024 yılında 3.136 TL
  • Hız limitlerini %10-30 oranında aşma: 2023 yılında 951 TL, 2024 yılında 1.507 TL 

U Dönüşü Cezası

U dönüşü cezası trafik işaretlerine aykırı hatalı dönüş durumunda verilir. Sürücüler bu ceza kapsamında 2023 yılında 436 TL, 2024 yılında ise 691 TL ödemelidir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Sürücü sorumluluklarından biri de her yıl araç muayenesini yaptırmasıdır. Bazı sürücülerin araba bakımı aksatması sonucunda kazalar ortaya çıkabilir. Muayenesiz araç cezası 2023 yılında 951 TL, 2024 yılında ise 1.507 TL tutarındadır.

Plakasız Motor Cezası 

Trafiğe çıkan motor veya araçların plakalı olması şarttır. Plakası olmayan araçlar ise cezaya tabi tutulur. Plakasız araç kullanma cezası için 2023 yılında sürücülerin ödeyeceği ücret 5.154 TL, 2024 yılında ise 8.167 TL tutarındadır.

Emniyet Şeridi Cezası 

Otoyolun en sağındaki şerit, emniyet şeridi olarak bilinir. Emniyet şeridi acil durumlarda polis, ambulans gibi araçların geçmesi için kullanılır. Bu nedenle, kaza veya acil durumlarda hemen ulaşım için emniyet şeridinin açık kalması şarttır. Şerit ihlali cezası 2023 yılı için 4.064 TL tutarındadır. Ancak, 2024 yılında sürücüler emniyet şeridi ihlali cezası için 6.440 TL ödemelidir.

Yaya Geçidi Cezası

Yaya geçidinde trafikte geçiş önceliği yayaya aittir. Sürücülerin yaya geçidinde yol vermemesi durumunda 2023 yılında ödemesi gereken ceza 1.979 TL tutarındadır. 2024 yılında ise yaya geçidi cezası için sürücülerin ödemesi gereken tutar 3.136 TL değerindedir.

Hatalı Park Cezası

Park cezası trafik kurallarında araç park etmenin yasak olduğu alanlar için uygulanır. Örneğin kaldırımlar yaya kullanımına açık alanlardır. Bu nedenle, kaldırıma park edilen araçlar için sürücülere kaldırıma park cezası verilebilir. 2023 yılında hatalı veya yanlış park cezası 436 TL tutarındadır. 2024 yılında ise yanlış yere park cezası için sürücülerin 691 TL ödemesi gereklidir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 

Trafiğe çıkan sürücülerin ehliyetlerini yanında taşımamaları durumda bu kişilere ehliyetsiz yakalanma cezası uygulanır. Trafikte araba kullanırken olası kontroller için sürücülerin ehliyetlerini yanlarında taşıması gereklidir. Ehliyetsizlik cezası 2023 yılında 8.190 TL tutarındadır. 2024 yılında ise sürücülerin ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olarak 12.978 TL ödemesi gerekir.

Drift Cezası

Drift atma trafiğin güvenli seyrini bozan, kaza yaşanma olasılığını artıran bir durumdur. 2023 yılında drift cezası 20.342 TL, 2024 yılında ise 32.234 TL olarak uygulanır.

Sahte Plaka Cezası

Trafiğe çıkan araçların plaka taşıması zorunludur. Ancak plakaların tescilli olması gerekir. Sahte plakalı araçlar cezaya tabidir. Sahte plaka cezası 2023 yılında 20.302 TL, 2024 yılında ise 32.171 TL değerindedir.

Hatalı Sollama Cezası

Sürücülerin seyir halindeyken kazalara neden olabilecek şekilde yasak yerlerde sollama yapması trafik kurallarına aykırıdır. Hatalı sollama cezası için sürücüler 2023 yılında 951 TL, 2024 yılında ise 1.507 TL ödemelidir. 

Makas Atma Cezası 

Halk arasında makas atma olarak bilinen sürücülerin araçlar arasında S çizerek araba kullanması trafik cezasına tabi bir durumdur. Sürücüler için makas atma cezası 2023 yılında 20.340 TL, 2024 yılında ise 32.234 TL tutarındadır.

Trafiği Tehlikeye Atma Cezası

Sürücülerin sollama yapma, takip mesafesini korumama, şerit ihlali gibi çeşitli hatalı davranışlarından dolayı trafikte kaza potansiyeli yükselir. Bu nedenle sürücülere trafiği tehlikeye atma cezası uygulanabilir. Hatalı davranışın türüne göre trafik para cezaları için alınacak bedel belirlenir. 

Air Süspansiyon Cezası 

Trafikte artan denetimler nedeniyle rahatsız edici egzoz veya motor sesi, air süspansiyon cezaya tabidir. Yeni trafik cezaları için sürücülerin ödeyeceği tutarlar yıldan yıla değişiklik gösterebilir.

Kask Takmama Cezası

Motorlu araç sahiplerinin kazalara karşı önlem alması can güvenliği açısından zaruridir. Bu nedenle, kask takmama da trafik kurallarına aykırıdır. Motorlu sürücüler 2023 yılında kask takmama cezası olarak 436 TL, 2024 yılında ise 691 TL ödemelidir. 

Telefonla Konuşma Cezası

Seyir halindeyken telefonla konuşmak trafik kurallarına aykırı olduğu için cezaya tabidir. 2023 yılında telefonla konuşma cezası 951 TL, 2024 yılında ise 1.507 TL tutarındadır. 

Sigortasız Araç Kullanma Cezası

Sürücülerin araçlarına trafik sigortası yaptırması zorunludur. Sigortası olmayan araçlarla trafiğe çıkan sürücülere 2023 yılında 436 TL, 2024 yılında 691 TL para cezası uygulanır. 

Kuralları ihlal türlerine göre gerek elektronik denetleme sistemi gerek trafik polisi tarafından sürücülere ceza verilebilir. Elektronik denetleme sistemi genellikle radarlar aracılığıyla hız sınırı ve kırmızı ışık kontrolleri yapar. Fotoğraflar aracılığıyla belgelenen EDS cezası sürücülere bildirilir. Ayrıca, sürücüler trafik cezası için e-devlet üzerinden sorgulama da yapabilir.

Trafik Cezası Sorgulama

Trafik ceza sorgulama işlemi e-devlet ile kolay bir şekilde yapılabilir. E-devlet üzerinden  

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak aracınızın trafik ceza durumunu öğrenebilirsiniz.

Trafik Cezası Nereden Ödenir?

Trafik ceza ödeme işlemini interaktif vergi dairesi veya e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca internet bankacılığı, mobil bankacılık veya anlaşmalı banka veznelerinden de trafik ceza ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Trafik Cezasına İtiraz

Trafik kurallarına aykırı bir tutumda bulunmadığınızı düşünüyor, cezanın iptalini talep ediyorsanız bu duruma itiraz edebilirsiniz. Trafik ceza tutanağına itiraz dilekçesi hazırlayarak ilgili kurumlara başvurabilirsiniz.

 Sürücüler cezalardan sakınmak için seyir veya park halindeyken trafik kurallarına uymalıdır. Bu kurallara uyarken aracınıza trafik ve full kasko sigortası yaptırarak trafikteki ani gelişen sorunlara karşı maddi güvence sağlayabilirsiniz.




İlgili diğer yazılar